
Coneixes la nova bateria domèstica de TESLA?, Realment és econòmica?.
Coneixes la nova bateria domèstica de TESLA ?
Si alguna cosa han fet bé des TESLA és promocionar la seva nova bateria de ION – liti. Encara no ha arribat a comercialitzar al nostre país, i gairebé tothom ja ha sentit a parlar.
Sembla que aquesta bateria ve a ser la solució a tots els problemes dmagatzematge d’energia, i la ruïna per a les companyies elèctriques, però ÉS CERT?.
Sent realistes i veient les dades de la pròpia marca. La bateria de Tesla és un producte que necessita baixar molt el preu per ser amortitzable. Aquí et donem algunes dades a tenir en compte si aquestes pensant en instal·lar una.
La bateria Powerwall de Tesla és cara.
Segons anuncia la pròpia Tesla una bateria Powerwall de 10 kWh costa al voltant de 3.500 $
Es tracta d’una bateria Ió – liti, similar a les utilitzades ja per a telèfons mòbils . Però compte amb una d’aquestes bateries no en tenim ni per començar.
Per a un habitatge mig es necessiten de 30 a 40 kWh dia, amb el que si volem 3 dies d’autonomia (per ser totalment autònoms de la xarxa elèctrica fins i tot en períodes en què no hi ha sol i oblidar-nos de la companyia elèctrica), necessitaríem uns 100 kWh que rondarien els 30.000 Euros , un sistema amb bateria transparent o gel – els més utilitzats en l’actualitat – costaria menys de la meitat.
La qual cosa la fa difícil d’amortitzar a curt termini.
Tenim la bateria, ara cal carregar-la.
Per carregar la bateria necessitem realitzar la resta d’instal·lació ( cal carregar-la amb energia solar , eòlica … ) , normalment s’utilitza energia solar fotovoltaica, que es compon de Generador Solar ( les plaques solars) , carregador de bateria , inversor .. ..Per a convertir l’energia lliurada per les bateries a la dels nostres consums.
Amb aquesta bateria el termini d’amortització s’allarga considerablement, ja que el pes del preu de la bateria és molt important en el total de la instal·lació.
Perquè instal·lar llavors una bateria Ion-liti com la de Tesla.
La bateria de Ion-liti té unes prestacions molt superiors a una transparent o tipus gel (les comunament utilitzades en l’actualitat).
Estem parlant d’una tecnologia millor ja que permeten realitzar recàrregues molt més ràpides. La vida útil pel que fa a nombre de cicles i l’absència de “efecte memòria” és molt superior.
Per això és molt positiu que es comencin a comercialitzar doncs amb el temps disminuiran de preu i ajudaran a millorar les instal·lacions totalment autònomes d’energia.
Per ara els més fans de l’última tecnologia o els que s’ho puguin permetre hauran de pagar el preu del que ha costat desenvolupar-la.
L’absurd de nou reial decret d’autoconsum elèctric a Espanya.
Aprofito per fer un incís sobre la situació actual respecte a l’autoconsum a Espanya. Ja que en altres llocs d’Europa com Alemanya i Holanda s’utilitza el que es coneix com a balanç net. En lloc dmagatzemar l’energia capturada per plaques solars o altres fonts d’energies renovables, aquesta s’aboca al a xarxa i a canvi els particulars reben una bonificació en la factura. La companyia elèctrica, a canvi, rep l’energia produïda per aquest particular, amb el que no cal emmagatzemar l’energia a menys que no tinguem possibilitat de connexió a xarxa.
A Espanya malauradament això no és possible pel que en cas d’instal·lacions connectades a xarxa els excedents d’energia es malvaraten, sembla tan absurd com realment és.
No contents amb semblant estupidesa, també ens cobraran en funció de les circumstàncies un peatge per ser autogeneradors. No conec un sol company de professió que entidenda això.
Malauradament, han primat els interessos de les companyies elèctriques als dels ciutadans, al sentit ecològic i al més mínim sentit comú. Estratègicament i tenint en compte la terrible dependència energètica existent, és incomprensible.
Per cert. La foto es de la genial pel·lícula The prestige (El truco final). On és fa un giny a l’encara més genial enginyer Nikola Tesla, que apareix en diverses escenes com a inventor de diversos artefactes.